Deining

Een avond in het Boothuis. Met muziek, verhalen en verbeelding. Korte presentaties van bijzondere kunstprojecten uit de regio en intieme concerten van muzikale rasvertellers. Americana, blues en folk met ook z’n wortels in de Lage Landen. Tekstdichters, schilders, ontwerpers met een visie. 

Een goeie hap vooraf, ongedwongen kunnen zitten met een drankje en je onderdompelen in mooie, prikkelende, authentieke dingen. Dat is waar DEINING voor staat. 

Iedere maand op de derde donderdag in Oeffelt op een prachtig inspirerend plekje in het stroomgebied van de Maas.

Kijk hieronder voor meer informatie over de gasten van de volgende afleveringen van Deining.

Wil zeker zijn van een plekje voor toekomstige optredens? Reserveer dan alvast je toegangsbewijs hier! Indien uitverkocht, kunt u ons altijd even mailen of bellen voor meer informatie.


19 oktober 2023: JP den Tex

verhaal: Antoinette Verstegen

JP den Tex

JP DEN TEX  (Arnhem, 17 februari 1950) is een Nederlandse singer/songwriter, die zijn Amerikaans georiënteerde liedjes graag doorspekt met Europese elementen. Soms neemt hij de Europeaan mee naar de VS (zoals op zijn 2009 reisalbum “American Tune”), soms ook brengt hij de Amerikaan terug naar Europa. Zoals gebeurt op zijn meest recente album “The Starlight Adventure”.

Na eerst deelgenomen te hebben aan allerlei bands – waarvan Tortilla en Vitesse de bekendste zijn – belandde JP aan het begin van de jaren tachtig bij de platenmaatschappij van Radio Luxemburg. Daar begon zijn avontuurlijke carrière als singer/songwriter, aanvankelijk als spil in de cult/gelegenheidsformatie JP & Private Life. “Heartbeat” (1980) was het eerste, rootsy resultaat van een viertal eigenzinnige popelpees.

Met “A Quiet Street in Paris” (1986) begon JP het zeventiger jaren concept van het conceptalbum nieuw leven in te blazen. Ander geslaagd voorbeeld was het break-up album “Emotional Nomads” (1998): “Painstakingly honest, that’s how I’d like to be” schreef JP in het begeleidende cd boekje. Geleidelijk ontwikkelde Den Tex zich – mede door succesvolle uitstapjes in het Nederlandse theater, zoals de theatertours “Op Weg naar Huis” (2007) en “De Vertalingen” (2022) met Kees Prins en Paul de Munnik – ook op het podium tot een boeiend verhalenverteller.

Op 30 september 2022 kwam JP’s vijftiende solo album uit, de song cycle “The Starlight Adventure”. JP schreef de liedjes samen met pianist Rob van Donselaar, die ook de muzikale productie deed.

Antoinette Verstegen

Antoinette Verstegen werd in 1967 geboren in het kasteel van Boxmeer. Het prinsessengevoel duurde een paar dagen.  De Boxmeerse volksbuurt ‘De Bouw’, werd  tot haar 18e haar thuis. Na omzwervingen in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam en een afgeronde studie Journalistiek keerde ze voor de liefde terug naar Boxmeer. Die liefde leverde een prachtig kind op, maar beklijfde niet. De liefde voor het kind en dit stukje Oost-Brabant des te meer. 

Op haar 10e wilde ze al schrijfster worden. En stewardess, vanwege alle landen die bezocht konden worden. Toen duidelijk werd dat je als stewardess vooral (zonder veel geknoei) drankjes en hapjes serveerde, was de romantiek daar snel van af. 

Journalistiek was de enige opleiding die ze kende die met schrijven te maken had. Al voordat ze naar de School voor Journalistiek ging, schreef ze voor De Gelderlander.  

Op de opleiding bleek al snel dat ze weinig  lol had in het weergeven van feiten. Reportages en diepte-interviews gingen dan wel weer prima. In het tweede jaar van haar opleiding verkocht ze haar eerste reportage aan een landelijk tijdschrift. 

Pas echt fijn werd het schrijven toen ze aan columns, liedjes, verhalen en romans begon, waarvan ze er in de laatste categorie tot nog toe eentje goed genoeg vond om uit te geven. 

Meer? 

www.antoinette.verstegen.nl 


16 november2023: Rieany Plus

Rieany Plus

Rieany Janssen is sinds 1983 professioneel zangeres. Zij maakte zich sinds die tijd zo’n beetje elk genre eigen, van jazz, rock & roll, blues, soul en country tot Franse chansons kleinkunst- en levensliederen. Ook zong Rieany eerder al in soundtracks, zoals in de leader en songs van muziekserie The Switch (NCRV 1988-1990) en de leader van tv-programma De Plantage van Hanneke Groenteman (VPRO 1993-1998).

Na al die jaren op het podium als zangeres, wilde ze zich ook de kleinkunst eigen maken en maakte twee solovoorstellingen. In 2019 studeerde ze af aan theaterschool Studio Selma Susanna te Amsterdam.

Het afgelopen jaar stond zij, muzikaal begeleid door Jan Hendriks en Ernst Jansz (beiden ex-Doe Maar), met Rienne va Plus in de Nederlandse en Belgische theaters. Het was het dertigjarig jubileum van dit trio dat eigen liedjes brengt die geïnspireerd zijn op de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw.

In het najaar van 2022 stond Rieany in het theater met nieuwe nummers, een nieuwe CD en een avondvullend programma: Re Any’s ”Redesigning Women”. Aan de hand van country-americana songs wordt het wel en wee verteld van 2 Amerikaanse vrouwen uit de seventies, die klem komen te zitten tussen de conservatieve moraal in de South East en hun vrijheidsdrang.

In 2023 staat er een nieuw project in de steigers. Hiervoor zijn mannelijke songwriters gevraagd om liedjes vanuit een ander perspectief te schrijven qua sekse/gender. Een flink aantal schrijvers heeft toegezegd een lied te willen schrijven of deed dit al. Het levert extra spannend materiaal op voor een album/theatervoorstelling waarmee ze vanaf medio 2023 aan de slag gaat, samen met Jan Hendriks (ex-Doe Maar), BJ Baartmans en Richard Wallenburg.