Deining

Een avond in het Boothuis. Met muziek, verhalen en verbeelding. Korte presentaties van bijzondere kunstprojecten uit de regio en intieme concerten van muzikale rasvertellers. Americana, blues en folk met ook z’n wortels in de Lage Landen. Tekstdichters, schilders, ontwerpers met een visie. 

Een goeie hap vooraf, ongedwongen kunnen zitten met een drankje en je onderdompelen in mooie, prikkelende, authentieke dingen. Dat is waar DEINING voor staat. 

Iedere maand op de derde donderdag in Oeffelt op een prachtig inspirerend plekje in het stroomgebied van de Maas.

Kijk hieronder voor meer informatie over de gasten van de volgende afleveringen van Deining.

Wil zeker zijn van een plekje voor toekomstige optredens? Reserveer dan alvast je toegangsbewijs hier! Indien uitverkocht, kunt u ons altijd even mailen of bellen voor meer informatie.

Snarenplukkers in Wild Verband

Naast Deining brengen Het Veerhuis en BJ Baartmans ook de serie Snarenplukkers in Wild Verband. In deze gaat gastheer en meestergitarist BJ Baartmans een tweegesprek aan met een gitaarheld(-in) uit de Nederlandse muziekwereld. Met de gitaar op schoot en een schat aan beeld- en audiomateriaal paraat gaat het gesprek over muzikale inspiratiebronnen, een leven in of net uit de schijnwerpers, de speurtocht naar een unieke sound, de lekkerste loopjes en het ultieme speeltuig, maar bovenal de levenslange en onvoorwaardelijke liefde voor een instrument met zo’n grillig karakter. Het programma dat bij ons in het Boothuis te zien zal zijn vindt je hieronder.

De serie Snarenplukkers is een samenwerking met de Huistheater de Steenakker en Schouwburg Cuijk. Kaarten voor deze voorstellingen koop je via de Schouwburg Cuijk gemakkelijk via deze link!


21 maart 2024: Dirk Wim in ‘t Hof

Dirk Wim in ‘t Hof

In ’t Hof is een ervaren en geprezen gitarist, zanger, liedjesschrijver en verhalenverteller. Zijn liedjes, in de traditie van Bob Dylan en Nederlandse troubadours zoals Alex Roeka en Maarten van Roozendaal, fonkelen sfeervol in het schemerduister van alternatieve pop en kleinkunst. Liedjes over alledag met soms niet alledaagse teksten. Melodieuze luisterliedjes met Nederlandse teksten die er toe doen!

In ‘t Hof was al eerder kort te gast bij een aflevering van Deining en maakte toen veel indruk met zijn fijne muziek. Daarom vroegen we hem vanavond het hoofdprogramma te verzorgen. Luister en kijk alvast eens op zijn Facebook en website.


18 april 2023: Rian van Nieuwkuijk

muziek/verhaal: Kurt Efting

Rian van Nieuwkuijk

Rian van Nieuwkuijk is echt francofiel: “Mijn liefde voor het Franse chanson en de Franse taal stamt al uit mijn tienertijd. Op mijn 18e vertrok ik als au pair naar Marseille. En daar, in die mediterrane stad vol zon en tegenstrijdigheden, ontkiemde mijn eeuwige melancholie: in het zuiden heimwee naar huis, thuis heimwee naar het zuiden.”

“Als zangeres en podiumkunstenaar ben ik een laatbloeier. Het begon pas eind jaren ’90: vrienden betrokken mij bij een sprankelend programma rond de liedjes uit de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster, onder de naam Muziektheatergroep Nico Meijer. Het podiumdier in mij ontwaakte. Ik nam zangles bij zangpedagoge Anja Kwakkestein, en groeide langs klassieke technieken en Estill Voice Trainings System naar de uitdaging om solo te gaan zingen. Mijn ziel opende zich en het Franse Chanson deed de rest.”

L’Amour Toujours werd de titel van mijn eigen chansonprogramma. Opgestart in 2002-2003 met Jan Willem Bakker, maar al sinds 2003 samen met pianist Jeroen Jongmans. In 2012 uitgebouwd tot een fantastisch trio, aanvankelijk met Wim van Eeuwijk, sinds 2017 met contrabassist Gregor Schaefer. 

Ondertussen nam mijn zangloopbaan nog een andere wending . Een verborgen passie, die van het schrijverschap, resulteerde in mijn eigen Frans- als Nederlandstalige chansons, op muziek gezet door Jeroen Jongmans en Petr Bertrams.

Voor deze aflevering van Deining zal Rian een mooie combi maken van haar klassieke Franse repertoire afgewisseld met wat eigen werk (Frans- en Nederlandstalig) en bovendien enkele vertalingen van mijn hand van chansons van Barbara. Barbara haar teksten en muziek hebben Rian ooit geïnspireerd om zelf te gaan schrijven. Bovendien zijn haar teksten te mooi om niet te verstaan en dus is ze haar gaan vertalen.


Kurt Efting

Nederlandstalig Singer-Songwriter Kurt Efting is te gast om te vertellen over zijn bijzondere werkzaamheden als muzikant op de Intensive Care voor Stichting Muz-IC.

Daarnaast werkt Kurt momenteel aan zijn nieuwe en 3e studioalbum waarvan hij ook nieuwe werk zal brengen

https://www.singersongwriterkurtefting.nl


23 mei 2023: BJ’s Wildverband: Ghostwriter

Bart Jan Baartmans Ghostwriter

Een kleine 25 jaar na de release van zijn eerste solo album The Pawnshop Gui-
tar Chase treedt songschrijver/gitarist/producer BJ Baartmans volop voor het voetlicht met GHOSTWRITER: 13 liedjes waaraan toegankelijke en herkenbare maar tegelijkertijd heel persoonlijke verhalen, observaties en opvattingen ten grondslag liggen. Ze overbruggen een inmiddels meer dan veertig jaar lange reis in de muziek met 14 albums op eigen titel, honderden albumsessies en een slordige 4000 optredens op zak. En tegelijkertijd een roerig gezinsleven, gepaard gaand met ingrijpende, levensbepalende gebeurtenissen. Het vinden maar ook verliezen van levenslange vrienden. Het najagen van mooie dromen en het vinden van kleine schatten.


“A ghostwriter’s always got someone to blame” is een regel uit één van de songs op het nieuwe album. Verhalen kunnen zichzef aandienen maar daarmee hebben ze nog niet zomaar een verbinding met de luisteraar. En die moet ze zich wel eigen kunnen maken. Daar zit een schrijver tussen. Een schrijver kan zich best verschuilen achter zijn personages. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Het moeten toch “echte” karakters zijn. Op GHOSTWRITER hoor je mix van Americana, Pubrock en Folk. Maar in essentie is het een Rock & Roll album, ook waar het zachtjes verleidt of langzaam meandert.

BJ’s Wild Verband, de band rond singer songwriter/gitarist/producer BJ Baartmans brengt
een intrigerende, goed groovende, avontuurlijke vorm van Americana op de planken.
Gevangen in pakkende liedjes die voor het grootste deel uit de koker van Baartmans komen.
Ze overbruggen een inmiddels meer dan veertig jaar lange reis in de muziek met 14 albums
op eigen titel, honderden albumsessies en een slordige 4000 optredens op zak.
Sinds januari 2024 ligt de focus bij optredens op het meest recente Engelstalige album
Ghostwriter, aangevuld met eerder werk van BJ en een paar goed gekozen rootsklassiekers.
Bandleden Sjoerd van Bommel (drums, zang), Gerco Aerts (bas)/Tom Baartmans (bas) en Eric van Dijsseldonk (gitaar, zang) vormen een hecht team waarbinnen iedereen op een heel
karakteristieke manier mede vormgeeft aan het repertoire. Ze brengen een bonte muzikale
geschiedenis mee uit projecten met oa Wouter Planteijdt, Matthews Southern Comfort,
Philip Kroonenberg, Levi Parham, André Manuel, Malford Milligan, Oh Susanna, Kerri
Powers, The Band Played On.
BJ’s Wild Verband zet een sprankelend geluidsdecor neer waarin Baartmans’ sterk
verhalende teksten en uitgesproken gitaarstijl optimaal tot hun recht komen. Muziek die
binnen komt als een oude bekende maar toch steeds weet te verrassen.
Info: www.bjbaartmans.nlSnarenplukkers in Wild Verband

Met de gitaar op schoot en een schat aan beeld- en audiomateriaal paraat gaat het gesprek over muzikale inspiratiebronnen, een leven in of net uit de schijnwerpers, de speurtocht naar een unieke sound, de lekkerste loopjes en het ultieme speeltuig, maar bovenal de levenslange en onvoorwaardelijke liefde voor een instrument met zo’n grillig karakter. 

De snarenplukkende gasten kun je herkennen van hun karakteristieke bijdragen aan een eindeloze reeks Nederpopklassiekers. Gastheer BJ Baartmans maakte een ruim 40-jarige reis als gitarist/producer/singer-songwriter langs de scherpe randjes van datzelfde speelveld.


7 april: Vincent van Warmerdam

Een gesprek met multitalent en gitarist van steampunk-country-metalband Mr. Ferocious

Vincent van Warmerdam speelde gitaar bij het legendarische Hauser Orkater en speelt momenteel in de steampunk-country-metalband Mr. Ferocious.    

Hij was de vaste componist van De Mexicaanse Hond en Orkater en schreef muziek voor speelfilm en documentaire. Voor De Noorderlingen van zijn broer Alex werd hij bekroond met de Felix, European Composer of the Year 1992. Voor zijn filmmuziek werd hij vijf keer genomineerd voor het Gouden Kalf, een prijs die hij won in 2006. 

Vincent speelde in talloze bands waarvan the Moondogs met zanger Kees Prins (Jiskefet) enige bekendheid verwierf (Edison nominatie). Samen met Prins schreef hij ook het tot officieuze Ajaxclublied verworden ‘Dit is mijn Club’. 

Bestel je toegangsbewijs hier!