Deining: Live in het Boothuis

Een avond in het Boothuis. Met muziek, verhalen en verbeelding. Korte presentaties van bijzondere kunstprojecten uit de regio en intieme concerten van muzikale rasvertellers. Americana, blues en folk met ook z’n wortels in de Lage Landen. Tekstdichters, schilders, ontwerpers met een visie. 

Een goeie hap vooraf, ongedwongen kunnen zitten met een drankje en je onderdompelen in mooie, prikkelende, authentieke dingen. Dat is waar DEINING voor staat. 

Iedere maand op de derde donderdag in het Boothuis bij het Veerhuis in Oeffelt.

Bestel hier je kaarten!

Regelmatig versturen we een nieuwsbrief met updates over onze programmering. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in.

Programma lente 2024


Donderdag 20 maart: Martijn Kuijten – Frank Van Osch & Jos van den Dungen

Verhaal: Esther Horsten; directeur van het Vreiheidsmuseum

Onze Martinus

Het afgelopen jaar stond voor Martijn Kuijten vooral in het teken van Vergane glorie. Onder regie van Frank van Osch maakte hij samen met Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard negen afleveringen voor Omroep Brabant TV over eigengereide mensen van vrûûger die niet echt in de pas liepen. Maar vanaf het voorjaar van 2024 gaat de focus weer op zijn nieuwe soloalbum. 

Een heel persoonlijk album. Ruim vijf jaar geleden kreeg Martijn totaal onverwacht te horen dat hij een lekkende hartklep had. “De angst greep me bij de keel en voor ik het wist lag ik op de operatietafel. Ik was destijds samen met mijn vriendin druk met plannen maken voor de toekomst. We hadden eigenhandig ons huisje verbouwd, maar met de poes tevreden op de vensterbank bleef onze kinderwens onvervuld, tot verdriet van ons beiden. Zo zag ik met eigen ogen dat het leven niet altijd even maakbaar is.”

Maar de mens is flexibel, stelde Kuijten vast. “Na de revalidatie begonnen we met wandelen. Samen wandelden we door de Peel, we kochten een camper en ik schreef liedjes, zoals ik dat al vijfentwintig jaar doe. En opeens was daar weer even dat onbezorgde gevoel, wat ik dacht voorgoed kwijt te zijn. Deze ervaringen wilde ik in liedjes proberen te vangen, wat heeft geresulteerd in mijn nieuwe soloalbum, wat in mijn optiek zeker geen treurig album is, eerder een nieuw begin.”

Persoonlijke liedjes in het Brabants met een lach en een traan; “Omdat ik door al mijn rondzwervingen mijn streektaal ben verloren gebruik ik de taal die het dichtst bij mijn gevoel komt en dat is het Brabants”. Liedjes over de drinker, de denker, de dromer en zijn droom die één ding gemeen hebben: Een goed verhaal!

*Gerard van Maasakkers over de nieuwe plaat: 

“ik geloof ieder woord, Onze Martinus neemt me mee omdat het zo puur en eerlijk en onopgesmukt wordt gezongen en gespeeld, ik ben fan! 

Diepe buiging.

FRANK VAN OSCH & JOS VAN DEN
DUNGEN

Zeker, ooit waren we jongens…
Een leven lang (muziek) komt samen in de voorstelling O O I T J O N G E N S waarin ze de liefde, het leven en haar littekens onder de loep nemen.
Liedjes en verhalen met een lach en een traan, over leren fietsen en dus over
vallen en opstaan, over de roots, kinderen en geliefden, over zorgen en twijfels, over de steeds killere wereld om ons heen, over ouder worden en die verdomde dood.

Singer-songwriter Frank van Osch houdt van Americana, rootsmuziek uit het Wilde Westen. Als songschrijver zoekt hij zijn inspiratie echter véél dichter bij huis. Luister bijv. naar Tegenwind, over het verliezen van een goede vriend. Vier van zijn liedjes wonnen de Brabantse Dialectpenning voor beste liedtekst. Ook schrijft hij liedjes voor zijn documentaires, zoals De Acht van Chaam en Het verdriet van carnaval (met Eric Vloeimans). Van Osch is bijna een leven lang filmmaker, hij is nog véél langer gitarist & liedjesschrijver. En dat bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Jos van den Dungen is multi-instrumentalist, componist en arrangeur (hij speelde o.a. met Dimitri van Toren & Het Zuidelijk Toneel en op CD’s van George Baker & the Gathering). In deze voorstelling speelt hij viool, accordeon, piano & gitaar, hij arrangeert de muziek en zingt enkele persoonlijke liedjes.

Ooit speelden deze jongens in Born in a Barn. Nu staan ze opnieuw samen op de planken,
met gitaren en veel meer instrumenten op de knie. En met een programma vol kleine,
persoonlijke liedjes en herkenbare verhalen: – O O I T J O N G E N S –

Esther Horsten

Spreker van vanavond is Esher Horsten, directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het museum vertelt het verhaal van oorlog en vrijheid zonder grenzen. Vanuit verschillende perspectieven wordt verteld hoe Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog de vrijheid verloor en terugwon, en hoe we vrijheid moeten bewaken en koesteren. Het museum daagt mensen uit na te denken over vrijheid, toen en nu.



Donderdag 17 april: Verbraak & Van Bijnen

Er was eens, in de deep south van Nederland…
Joost Verbraak en Jan van Bijnen leerden elkaar kennen toen ze als multi-instrumentalisten speelden bij Point Quiet. Dit illustere ‘country noir’ collectief speelt de muziek van hun Franse voorman, singer/songwriter Pascal Hallibert.

Naast americana, roots, country en bluegrass muziek delen de twee een liefde voor de muziek die uit het culturele broeinest New Orleans komt.
Ze vormen Verbraak | van Bijnen waarin Jan (slide)gitaar en banjo en Joost sousafoon, trompet,trombone en drums speelt en ontdekken al snel dat ze zelf goeie liedjes in het genre en daarbuiten kunnen schrijven. Na de eerste plaat 2nd Line City met vrijwel alleen klassiekers komt al snel Endless Road uit met louter eigen werk.

In recensies wordt gesproken over ‘de kleinste big band ter wereld’. Het uitgesproken rootsy geluid wordt geroemd. En de veelzijdigheid van klanken.

Jan en Joost laten zich graag inspireren door oude field recordings, vinyl, punkcassettes en krakkemikkige jaren 30 opnames. Daarom nemen ze nu grotendeels op met vintage apparatuur. Het arrangeren, produceren en mixen wordt hier nog echt benaderd als een ambacht.

In hun samenwerking geldt Verbraak meer als mixer en engineer en Van Bijnen als arrangeur en audio-editor. Samen hebben ze inmiddels een aantal succesvolle platen geproduceerd van bijvoorbeeld Nienke Dingemans, Louisiana Men, Merel van de Keer, Barbara Duijser, Walker Diver en Martine van de Kar. En vergeet niet hun beider soloplaten!

De discografie van Verbraak | van Bijnen breidt zichinmiddels uit met een grote reeks singles, de liveplaat Live in 2020 at Crossroads Radio en de LP’s Our Favourite Hits en Nightwalker.

Op dit moment zijn Jan en Joost met Joris Verbogt (de 3J’s voor intimi) druk bezig met de opnames van een dialectplaat onder de naam Buitendienst!

Als studiomusici werkten Joost Verbraak en Jan van Bijnen mee aan producties van bijvoorbeeld Freek de Jonge, Alex Roeka, Frans Bauer, Rob de Nijs, Kinderen voor Kinderen, Hilde Vos, Django Wagner, André van den Boogaart, Claudia de Breij, Walker Diver, Annika Fehling (Z), Adam James Sorensen (USA), Nilgün Yerli, Mattanja Joy Bradley en Dennis Kolen.

Daarnaast tourden ze met onder meer Swamp Dogg (USA), Freek de Jonge, Rob de Nijs, Jim Keller (USA), Point Quiet, Nienke Dingemans Band, Verbraak | van Bijnen, Streetbeat Empire, Markus Rill (D), Adam James Sorensen (USA), Claudia de Breij, Funfare, The Fortunate Sons en ¡Pendejo!


Donderdag 15 mei: Eric Devries

Muziek: Suukerbietels – Verhaal: Pubquiz van Rens Verdijk

Eric Devries

Singer-songwriter Eric Devries brengt in 2024 een nieuw album uit, getiteld ‘Traveler’s Heart’. Het is zijn vijfde solo-album, met ‘Shadow Of A Man’ is alvast een eerste single beschikbaar. Het nummer zet de toon voor het nieuwe album: uptempo – meer bluegrass dan folk – en virtuoos ingespeeld door Devries en diens Song & Dance Band. Tevens kent het vocale gastbijdragen van de Britse singersongwriter-legende Iain Matthews – van wie Devries tevens medebandlid is in diens Matthews Southern Comfort – en de grand dame van de Nederlandse pop Fay Lovsky. ‘Traveler’s Heart’ is de opvolger van het succesvolle en zeer goed ontvangen ‘Song & Dance Man’ uit 2021, waarmee Devries de afgelopen twee jaar door Nederland, Duitsland en Oostenrijk toerde. Het album verschijnt op 6 september, gevolgd door een uitgebreide reeks optredens door het hele land.

’Shadow Of A Man’ gaat over het gevoel jezelf in een slechte B-film te zien acteren en jezelf woorden te horen zeggen waar je spijt van krijgt. Alsof je vanaf het plafond de situatie aanschouwt en je jezelf niet meer herkent”, vertelt Devries over de eerste single. Het handelt over menselijk onvermogen. Meer algemeen en zowel letterlijk als overdrachtelijk is reizen het overkoepelende thema van ‘Traveler’s Heart’, waarbij de inmiddels in Spijk neergestreken singer-songwriter de nodige zelfspot niet schuwt. “Ik ken niemand die zó vaak is verhuist als ikzelf. Dus uithuilen en opnieuw beginnen is mij niet vreemd. Een ‘Traveler’s Heart’ is niet per se een gemak, maar wel een bron van verhalen, avonturen en altijd weer nieuwe songs.” Het album kent literaire verwijzingen naar het werk van Amerikaanse schrijvers als Truman Capote en Jack Kerouac. Het album is bijna volledig akoestisch en bijna volledig live in de studio opgenomen door Devries en zijn Song & Dance Band, vernoemd naar het vorige album en bestaande uit Janos Koolen (banjo, mandoline, gitaar, klarinet, tevens producer), Joost van Es (viool) en Lucas Beukers (contrabas). Gastvocalisten Iain Matthews en Fay Lovsky zijn ook op meerdere nummers te horen.

Eric Devries is een muzikant en liedjesschrijver met veel ervaring. Al in de jaren tachtig speelde hij in het voorprogramma van bands als The Jam en The Style Council. Met zijn band The Big Easy was hij een vaste waarde in het clubcircuit en bereikte hij de tweede plaats in de Grote Prijs van Nederland in 1992. Devries heeft albums uitgebracht met Songwriters United, Hidden Agenda Deluxe en het legendarische Matthews Southern Comfort. Traveler’s Heart is zijn vijfde solo-album en verschijnt twintig jaar na zijn debuut als solo-artiest.